Sestanek UO Planinskega društva Mozirje - 26. 2. 2021

Dva dni po požaru Mozirske koče na Golteh je predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik sklical razširjeno sejo, na kateri so določili prve konkretne korake za sanacijo in načrt obnovitve priljubljene planinske postojanke.

Na sestanku so bili poleg upravnega odbora društva prisotni podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, predstavnika občine Mozirje župan Ivan Suhoveršnik in sodelavec za investicije Jaka Vačovnik, svetovalec za komuniciranje z javnostjo in pridobivanje sredstev Roman Čretnik mlajši ter predstavnik Savinjskih novic Benjamin Kanjir.

Goličnik je prisotne seznanil, da se na požarišču še izvaja požarna straža, kriminalisti pa so morali preiskavo začasno prekiniti, saj so nekatera področja še prevroča, da bi bila primerna za preiskovanje. V kolikor se bo žarišče dovolj ohladilo, bodo že jutri (v soboto, 27. 2.) ob pomoči manjšega števila članov PD Mozirje nadaljevali z odkrivanjem vzroka za nastanek požara.

Gospod Eržen je predstavil vidik krovne organizacije (PZS) in povedal, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in na Okrešlju. Se pa v kratkem obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Podrobnosti razpisa še niso znane, bi pa naj bile v roku nekaj tednov.

Mozirski župan je zagotovil, da bodo na občini aktivno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu. Preko štaba Civilne zaščite so zaprosili za pomoč v obliki kontejnerjev, ki bodo služili kot shramba za orodje ter bivalni objekt za potrebe izvajanja sanacijskih del na Golteh. Kontejnerji naj bi bili na voljo v začetku prihodnjega tedna. Preverila se bo tudi možnost uporabe bližnje koče, ki je v lasti Gorske reševalne službe.

Za ponedeljek, 1. marca, je na Golteh sklican sestanek, kjer bo prisotna tudi projektantka Darja Bezovnik Planovšek, ki je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta, urbanist, predstavnik Zavoda za varstvo narave in še nekaj drugih strokovnjakov, ki bi lahko pomagali pri čim hitrejši in kakovostno izvedeni obnovi.

Okvirno so že zastavljeni tudi trije odbori, ki bodo skrbeli za odgovorno, transparentno in učinkovito delovanje pri postopkih za obnovo in pridobivanje sredstev.

Roman Čretnik ml. je predstavil vrsto predlogov za komuniciranje z javnostjo ter zbiranje finančnih sredstev. Na spletni strani je že objavljen TRR, kamor lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva, objavljen pa je tudi obrazec, kjer lahko vsakdo ponudi kakršno koli drugo obliko pomoči (npr. materialno, sodelovanje na delovnih akcijah…).

V prihodnjih dneh bomo vzpostavili še druge možnosti za zbiranje pomoči, vse simpatizerje pa vabimo, da se prijavite na e-novice, kjer bomo redno poročali o napredku.