Tudi med poletnimi počitnicami in v začetku jeseni v Planinskem društvu Mozirje nismo mirovali. Naša želja, da čimprej pridemo do nove Mozirske koče, je velika in še naprej se trudimo, da bi ta cilj čimprej dosegli.

Gradnja je prijavljena, imamo že podložni beton

Vodstvo društva je v sodelovanju s projektantko Darjo Bezovnik Planovšek in njeno ekipo zaključevalo vso projektno dokumentacijo in zdaj je vse pripravljeno na začetek gradnje. Na Upravni enoti Mozirje je bila 27. avgusta 2021 vložena prijava gradnje in s tem je bilo vse nared, da se gradnja dejansko lahko prične.  Z začetkom gradnje se je malo zavleklo, ker smo morali na gradbišču še poskrbeti za varnost (skalna stena je bila krušljiva, zato je bilo potrebno spremeniti njen naklon in jo zavarovati z mrežami), v začetku oktobra pa so gradbinci že uredili podložni beton. Gradnja se bo nadaljevala skladno z vremenskimi razmerami.

Zavarovalnica je izplačala 400.000 evrov

Tudi sklad za zbiranje sredstev se je med poletjem lepo napolnil. Zavarovalnica je zaključila odškodninski postopek in se na koncu odločila izplačati polni znesek zavarovalne vsote, to je 400.000 evrov. Ta sredstva so že na društvenem računu.

Na razpisu zagotovljenih 300.000 evrov

Uspešni smo bili tudi na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S prijavo na Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi so nam za leto 2022 odobrili do 300.000 evrov proračunskih sredstev. Tukaj gre velika zahvala za pomoč zaposlenim na Občini Mozirje, ki so pomagali pripraviti vso razpisno dokumentacijo in vodili postopek.

Posebna spodbuda s podjetja BSH

Zelo veseli smo bili tudi donacije Nazarskega podjetja BSH, ki nam je za gradnjo nove koče namenilo 15.000 evrov. V želji, da bi k donacijam spodbudili še ostala podjetja, so dodali še posebno obljubo. Za vsako donacijo katerega koli podjetja, ki bo višja od 500 evrov, bo BSH dodal še novih 500 evrov zraven.

Še vedno tudi sami aktivno zbiramo donacije

Naši kulturniki so na društvenem YouTube kanalu redno objavljali nove prispevke in vabili k zbiranju sredstev za obnovo. Pripravili so že 15 petkovih oddaj, ki so zbrale že več kot 25.000 ogledov.

Dobrodelnost je odmevala tudi na planinah. 25. junija in 15. avgusta je mozirski župnik Sandi Koren daroval maši na Golteh, nabirko pa namenil za obnovo koče. 25. julija pa je bila maša v kapelici pri Koči na Loki, tam pa je oskrbnica koče del dnevnega izkupička namenila prav tako za obnovo Mozirske koče.

Zveza likovnih društev Slovenije pod vodstvom predsednice, gospe Blanke Božič, planinskemu društvu podarila 51 likovnih del, ki so namenjena prodaji. Izkupiček od slik bo v celoti namenjen za obnovo koče.

Razširili smo tudi ponudbo izdelkov z logotipom “za Mozirsko kočo”. Poleg navadnih bombažnih majic so sedaj v ponudbi tudi funkcionalne športne majice, bidoni in nahrbtniki. Te izdelke smo v času poletne razstave cvetja prodajali tudi v Mozirskem gaju, sicer pa so na voljo na prodajnih mestih TIC Mozirje, v nadomestni koči na Golteh (koča GRS Celje, ki je v neposredni bližini Mozirske koče), na koči na Loki ter v Logarski dolini pod slapom.

Hvaležni za vsako obliko podpore optimistično zremo naprej in se veselimo nove Mozirske koče.