Na dopoldanskem sestanku so se na požarišču Mozirske koče na Golteh srečali predstavniki Planinskega društva Mozirje, občine Mozirje, Zavoda za varstvo narave in domačinka in projektantka Darja Bezovnik Planovšek.

Sestanek je bil konstruktiven in ob soglasju lastnikov zemljišč in pristojnih organov so se že dogovorili za lokacijo, kjer bodo lahko začasno postavili kontejnerje za shranjevanje opreme in vodenje projekta. Civilna zaščita je potrdila, da bo kontejnerje dostavila v torek, 2. marca.

Dogovorili so se že tudi za znižanje dovozne poti od Alpskega vrta do lokacije planinske koče. To bo omogočalo lažji dostop za vso potrebno gradbeno mehanizacijo za odvoz odvečnega materiala in potem pri gradnji novega objekta.

Projektantka Darja Bezovnik Planovšek je še enkrat potrdila, da bo kot zaprisežena domačinka pomagala po najboljših močeh in bo to njen prispevek k obnovi pogorele koče. “Še isti večer sem si prisegla, da če bodo želeli mojo pomoč, z veseljem pripravim celoten projekt. Mozirska koča je naša in vsi moramo pomagati po svojih najboljših močeh. Takoj naslednje jutro sem klicala sodelavce in vsi so se strinjali, da je to prava pot in so pripravljeni vložiti svoj čas in strokovno znanje, da čimprej dobimo novo kočo.” Dodala je še, da so sedaj na potezi v Planinskem društvu Mozirje, da določijo število ležišč in sedišč, potem pa lahko nekje do konca marca pričakujejo dva do tri idejne predloge. Na podlagi izbranega predloga se bo potem pripravila celotna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Po priporočilih Zavoda za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.

Predsednik Planinskega društva Boštjan Goličnik je še povedal, da so v stiku tudi z zavarovalnico glede prijave škode, vendar bo na kakšne odločitve še potrebno počakati. Območje požara je še vedno zaščiteno, saj uradno preiskava vzroka še poteka. V prihodnjih dneh naj bi si kraj dogodka ogledal še sodni izvedenec.