Z veseljem sporočamo, da smo le dobra dva meseca (natančneje 72 dni) po požaru pridobili gradbeno dovoljenje za novo Mozirsko kočo. Hitra pridobitev gradbenega dovoljenja je bila za nas ključnega pomena, saj je veljavno gradbeno dovoljenje eden izmed glavnih pogojev, da se lahko prijavimo na razpis za sofinanciranje gradnje. Rok za oddajo prijave na razpis je namreč že prihodnji teden, 13. maja.

Zahvala, da se je to zgodilo tako hitro, gre vsem vpletenim, ki so res hitro, strokovno in z visoko stopnjo razumevanja vsak po svojih močeh konstruktivno sodelovali pri našem skupnem cilju. Poleg občine Mozirje, upravne enote Mozirje, odvetnika Božidarja Blagoviča, vseh soglasodajalcev in lastnika sosednjega zemljišča (ki je podpisal izjavo, da ne bo koristil roka za pritožbo) gre posebna zahvala projektantki Darji Bezovnik Planovšek, ki se je res angažirala, da je cel postopek potekal hitro in brez zapletov.

Kmalu začnemo z rekonstrukcijo ceste

Seveda s pridobitvijo gradbenega dovoljenja naše poti še ni konec. Sedaj pridobivamo ponudbe vseh potencialnih izvajalcev, da zberemo vse potrebno za prijavo na omenjeni razpis. Obenem vodimo tudi vrsto drugih aktivnosti, vezanih na zbiranje sredstev in na samo pripravo za gradnjo novega objekta. Začetek rekonstrukcije dovozne ceste od Alpskega vrta do koče načrtujemo v drugi polovici maja. Sam začetek je delno odvisen tudi od vremena, saj je v zadnjih dneh na Golteh zapadlo še nekaj snega. Ko le-ta skopni, bo izvajalec GP Brlec lahko začel z deli.

Še vedno čakamo na zaključek forenzične preiskave, saj je nanjo vezana tudi odločitev zavarovalnice glede višine odškodnine.

KZ Šaleška dolina donirala 5.000 evrov

V petek, 7. maja, smo v prostorih občine Mozirje sprejeli obisk direktorja Kmetijske zadruge Šaleška dolina Ivana Dreva, ki je po požaru med prvimi ponudil pomoč pri obnovi. Že dan po požaru so namreč napovedali, da bo 1% dohodka od prodaje v njihovih trgovinah v Nazarjah in Lučah do konca aprila namenjen za obnovo Mozirske koče. Na koncu so še nekaj dodali in nam predali donacijo v višini 5.ooo evrov. “Kdor hitro da, dvakrat da, pravijo. Zato smo se v naši zadrugi odločili, da takoj začnemo zbirati sredstva, ki jih danes predajamo mozirskim planincem. To je prva pomoč, ne želimo pa se tu ustaviti. Še naprej vam bomo stali ob strani in tudi v prihodnje lahko računate na našo pomoč,” je dejal gospod Drev. Še enkrat hvala!

V skladu za Mozirsko kočo imamo trenutno dobrih 54.000 evrov.

Pomoč prejemamo z vseh koncev Slovenije

Da je Mozirska koča res priljubljena po vsej Sloveniji, dokazujejo tudi posamezniki z različnih koncev naše domovine. Ena takšnih je gospa Irena Umek Babič z Bizeljskega. Za sabo ima težko življenjsko zgodbo, ki je tudi povezana s požarom. Že leta nazaj je namreč do tal pogorela njihova kmetija. Po tragičnem dogodku se je začela spopadati z depresijo in v tej fazi ugotovila, da jo zelo pomirja sestavljanje puzzel. Pravi, da je takrat v bližnjih trgovinah pokupila vse in jih sestavila. Potem so ji bližnji in znanci začeli prinašati nove in nove motive, Irena pa jih je sestavljala ter zlepila skupaj in so pripravljene, da jih lahko zasteklimo in damo v okvir. Ker je tudi sodelavka Karitasa, je že pripravljala dobrodelne razstave, kjer so obiskovalci kupovali takšne sestavljanke, izkupiček pa je šel v dobrodelne namene. Ko je izvedela za požar Mozirske koče, se je hitro odločila, da bo po svojih močeh tudi sama pomagala pri obnovi. Na Golte jo namreč veže veliko spominov, poleg tega pa je njena hčerka Patricija več let med počitnicami pomagala na koči. Prejšnji teden sta nama Irena in Patricija pripeljali več kot 100 sestavljenih slik, ki jih bomo sedaj ponudili obiskovalcem naših dogodkov v odkup, izkupiček pa bo v celoti namenjen za obnovo Mozirske koče. Ko bomo uspeli vse slike katalogizirati, jih bomo dodali tudi v našo spletno trgovino. Hvala, gospa Irena.

Vabimo vas, da se naročite na YouTube kanal Planinsko društvo Mozirje,
kjer vsak petek ob 19:45 objavimo novo oddajo “za Mozirsko kočo”