V četrtek, 4. marca 2021, le teden dni po požaru Mozirske koče, je že drugič zasedal upravni odbor Planinskega društva v razširjeni sestavi. Predsednik društva Boštjan Goličnik je predstavil člane vseh treh odborov, ki imajo cilj čim prej postaviti novo kočo na Golteh, v nadaljevanju pa so skupaj določili projektno nalogo z izhodišči in pričakovanji. Med drugimi je bila prisotna tudi projektantka Darja Bezovnik Planovšek, ki je potrdila, da bo s svojo ekipo idejne predloge predstavila do konca meseca marca.

Na prejšnjem sestanku je bilo določeno, da bodo za postavitev nove koče delovali trije odbori: gradbeni odbor, odbor za razpise ter odbor za komuniciranje z javnostjo in zbiranje sredstev. Zasedba je naslednja:

Gradbeni odbor

 • Boštjan Goličnik (predsednik PD Mozirje)
 • Lovro Lesjak (član PD Mozirje)
 • Jože Bizjak (član PD Mozirje)
 • Darja Bezovnik Planovšek (projektantka)
 • predstavnik Občine Mozirje

Odbor za razpise

Odbor za razpise bo vodil Ivo Glušič,
direktor Občinske uprave občine Mozirje,
pomagali mu bodo zaposleni na občini.

Odbor za PR in zbiranje sredstev

 • Roman Čretnik ml. (zunanji sodelavec)
 • Zala Acman (članica PD Mozirje)
 • Jože Bizjak (član PD Mozirje)
 • Klemen Rajter (član PD Mozirje)
 • Luka Paulič (zunanji sodelavec)
 • Matej Kranjc (zunanji sodelavec)
Tabla za zbiranje donacij za obnovo Mozirske koče

Tabla za zbiranje donacij za obnovo Mozirske koče bo postavljena na Golteh.

Prisoten je bil tudi župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik in je izrazil polno podporo občine, da se projekt čimprej izpelje. Povedal je, da na občini že pridobivajo določeno dokumentacijo, da bo pridobivanje gradbenega dovoljenja lažje in hitreje steklo. Prihodnji teden ima sestanek s sekretarko Ministrstva za gospodarstvo, kjer bodo preverili vse možnosti glede razpisov in pridobivanja sredstev z državnih virov.

Projektantka Darja Bezovnik Planovšek je povedala, da že imajo geološko študijo in geodetski posnetek območja Mozirske koče.

Upravni odbor PD Mozirje je na sestanku razpravljal o velikosti in kapacitetah novega objekta. Sprejeli so sklep, da je izhodišče za novo kočo tradicionalni alpski stil. To mora biti še vedno planinska koča s pridihom domačnosti, za bolj petične goste je v bližini na voljo hotel Golte. Na koncu so določili, da naj ima nova koča 50 ležišč, od tega 30 postelj v sobah ter v mansardi 20 skupnih ležišč. Sedišča v gostinskem delu se bo določilo glede na geodetski posnetek in velikost objekta. Seveda se pri gradnji upoštevajo najnovejši standardi in čim boljša energetska učinkovitost.

Ob koncu sestanka je Roman Čretnik na kratko predstavil aktivnosti odbora za komuniciranje z javnostjo in zbiranje sredstev. Izpostavil je, da so se člani odlično ujeli in si hitro razdelili prve naloge, čaka pa jih še precej dela. Razširili so število kanalov za sprejemanje donacij (poleg TRR je sedaj na voljo tudi PayPal, dogovarjajo se tudi za SMS donacije), pripravili dopise za gospodinjstva sosednjih občin, redno objavljajo na spletni strani pdmozirje.si, pošiljajo e-novice, za hitrejše poročanje so odprli tudi Facebook stran facebook.com/pdmozirje. Z optimizmom in dodatnim zagonom jih navdajajo tudi vsa vzpodbudna sporočila številnih posameznikov in organizacij, ki ponujajo pomoč v različnih oblikah. Kmetijska zadruga SAŠA bo za obnovo koče namenila 1 % izkupička od vseh dohodkov do konca aprila v trgovinah TPC SAŠA Nazarje in KT LUČE, otroci OŠ Šmihel nad Mozirjem bodo zbirali star papir, aktiv kmečkih žena bo pripravil dobrodelno predvelikonočno tržnico, planinska društva in posamezniki z vse Slovenije ponujajo pomoč pri delovnih akcijah, glasbeniki bodo organizirali dobrodelni koncert… Na koncu je še izpostavil zgledno sodelovanje z mediji, ki so veliko poročali o tragičnem dogodku in se zanimajo tudi za nadaljevanje zgodbe.

Naslednji korak pri obnovi Mozirske koče je delovna akcija to soboto, 6. marca 2021, kjer bodo na Golteh nadaljevali z odstranjevanjem ostankov na pogorišču. Predsednik PD Mozirje je povedal, da bo na delu težka gradbena mehanizacija in že dogovorjena ekipo prostovoljcev.