Upravni odbor Planinskega društva Mozirje je na seji 14. aprila 2021 potrdil idejni načrt za novo Mozirsko kočo. Kot je razvidno iz grafik, bo koča dimezijsko podobna prejšnji, vizualno pa bo obdržala klasičen alpski slog. Število ležišč bo ostalo nespremenjeno (cca. 50). Stara koča je bila večkrat dograjena in zato prostori niso bili optimalno izkoriščeni. V novi koči se bo na ta račun povečala uporabnost in dostopnost prostorov.

Že v postopku za pridobivanje gradbenega dovoljenja

Projektivno podjetje PLANING PRO d.o.o. iz Mozirja je že izdelalo tudi celotno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vodja projekta Darja Bezovnik Planovšek je povedala, da je avtorica idejne zasnove arhitektka Maja Bezovšek. Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je že bila poslana mnenjedajalcem za izdajo projektnih pogojev in mnenj.

Planinska zveza Slovenije podala pozitivno mnenje

Z načrti za novo Mozirsko kočo so se seznanili tudi pristojni na Planinski zvezi Slovenije. V četrtek, 15. aprila 2021, se je vodja projektov pri PZS Miro Eržen sestal s predsednikom PD Mozirje Boštjanom Goličnikom ter z vodjo projekta Darjo Bezovnik Planovšek. Na podlagi dolgoletnih izkušenj z drugih planinskih postojank po Sloveniji je podal nekaj predlogov za izboljšave. Sicer je povedal, da PZS projekt podpira in bo pomagala po svojih močeh.

Fotomontažo, ki jo premierno objavljamo tukaj, je izdelala študentka arhitekture Tadeja Orel.

Prvi razpis za sofinanciranje je že odprt

V gradbenem odboru za novo Mozirsko kočo si prizadevajo, da bi gradbeno dovoljenje dobili v najkrajšem možnem času, saj je to pogoj za prijavo na razpise za sofinanciranje takšnih projektov. Na občini Mozirje se že intenzivno pripravljajo za prijavo na vse razpise, kjer bi lahko počrpali namenska sredstva. Prvi ustrezen razpis se je že odprl, tako da se dokumentacija za to prijavo že pripravlja.

Rekonstrukcija dovozne ceste se začne proti koncu maja

Agencija RS za okolje je pred nekaj dnevi že izdala soglasje za rekonstrukcijo dovozne ceste od Alpskega vrta do Mozirske koče. Gradbena dela, s katerimi bodo zagotovili bolj položen dovoz do nove koče, bodo stekla predvidoma proti koncu maja. Glavni izvajalec bo podjetje GP Brlec d.o.o., ki je brezplačno pomagal že pri odstranjevanju ostankov požarišča. Financiranje rekonstrukcije ceste bo zagotovila občina Mozirje.

Kriminalistična preiskava še v teku

Kriminalistična preiskava v zvezi s požarom Mozirske koče še ni zaključena, zato še tudi ni nobenih novosti s strani zavarovalnice glede odškodnine.

Ob vikendih obiščite nadomestno kočo

Najemnica Mozirske koče Alenka Vetrih se je konec marca dogovorila z Gorsko reševalno službo Celje za najem njihovega zavetišča, koče, ki je v neposredni bližini pogorišča. Od 1. aprila z velikim veseljem ponovno postreže obiskovalce Mozirske planine. Odprto imajo ob vikendih, izjema so dnevi z res slabimi vremenskimi razmerami. Vabljeni, da spremljate Facebook stran Mozirska koča in tam izveste vse novosti v zvezi z odpiralnim časom in ponudbo.

Zbranih že več kot 45.000 evrov

Prodaja priložnostnih majic, naglavnih trakov in nakupovalnih vrečk v TIC Mozirje in v spletni trgovini še vedno poteka, s prodajo smo zelo zadovoljni. Do sedaj se je prodalo že več kot 300 izdelkov. Skupaj z ostalimi donacijami je trenutno v skladu za novo kočo zbranih že dobrih 45.000 evrov.

Prihodnji teden premiera spletnih kulturnih dogodkov

Za prihodnji teden napovedujemo premiero serije spletnih kulturnih dogodkov, v katerih bodo nastopajoči z vse Slovenije pripravljali program v podporo zbiranju sredstev za novo Mozirsko kočo. Program bo potekal na posebnem YouTube kanalu, kjer bodo v krajših oddajah sodelovali glasbeniki, stand-up komiki in drugi umetniki ter na svoj način vabili k doniranju in opozarjali na pomen planinskih postojank. Spremljajte naše e-novice, Facebook in Instagram, da boste o vsem pravočasno obveščeni.

Pomagate lahko tudi tako:

Če želite tudi vi pomagati, všečkajte našo Facebook stran PD Mozirje (ki ima trenutno že več kot 1.200 sledilcev). Povabite tudi svoje prijatelje, da jo všečkajo. Kako povabite? Če ste pri računalniku, takole, če pa imate v rokah mobilnik, takole.

Če se še niste, se kar zdaj prijavite na naše e-novice (klik tu), da boste med prvimi obveščeni o vseh novostih v zvezi z delovanjem društva.