Več kot očitno je, da si veliko prebivalcev Mozirja in celotne Zgornje Savinjske doline (in verjetno tudi kdo še od dlje) želi, da bi Mozirska koča na Golteh čimprej ponovno zaživela. To je poleg vseh drugih akcij dokazala tudi sobotna dobrodelna kmečka tržnica. 27. marca 2021 se je pred TIC-em Mozirje v štirih dopoldanskih urah izmenjalo precejšnje število ljudi, ki so kupovali različne dobrote in priložnostne izdelke, ki so jih pripravile članice Društva kmetic Zgornje Savinjske doline, Društvo zeliščarjev Šipek, drugošolci OŠ Mozirje ter nekaj posameznikov.

S tržnico zbrali več kot 3.200 evrov

Pobudnica in vodja tržnice Zala Acman, sicer tudi predana članica Planinskega društva Mozirje (PD Mozirje), je po dogodku zadovoljno ugotavljala, da je dogodek res lepo uspel, da so bili odzivi tako obiskovalcev kot vseh sodelujočih izjemno pozitivni in da je z obiskom zelo zadovoljna. Posebej se zahvaljuje vsem, ki so prispevali izdelke na tržnici ter gostiteljicam TIC Mozirje, ki so poleg gostiteljstva dogodka nudile tudi pomoč pri sami izvedbi dogodka. Izkupiček v višini nekaj več kot 3.200 evrov bo v celoti namenjen v sklad za obnovo Mozirske koče, kjer se je do sedaj zbralo že malo več kot 35.000 evrov.

Trenutno poteka več dobrodelnih akcij

Sicer v zadnjih dveh tednih poteka še več drugih akcij z namenom zbiranja sredstev za novo Mozirsko kočo. Star papir zbirajo pred podružnično OŠ Šmihel nad Mozirjem (že drugi kontejner), pred vrtcem v Mozirju (tudi drugi kontejner) in pred OŠ Mozirje. Galerija Velenje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Mozirje vodi dobrodelno akcijo, v kateri zbirajo likovna dela in jih ponujajo v prodajo.

Najemnica Mozirske koče pripravlja nadomestno lokacijo

Najemnica Mozirske koče Alenka Vetrih je bila prva, ki je začela sredstva zbirati s prodajo priložnostnih majic in naglavnih trakov. Njej so zaloge že skoraj pošle, trenutno pa se ukvarja s pripravo nadomestne lokacije v neposredni bližini pogorišča Mozirske koče. Z Gorsko reševalno službo Celje se je namreč dogovorila za najem njihovega zavetišča na Golteh, da bo začasno tam nudila gostinske storitve pohodnikom na Mozirski planini. Če bodo razmere dopuščale, bo prve goste sprejela že v prvih dneh aprila. Vabimo vas, da spremljate njeno FB stran.

Majice in trakove lahko kupite v spletni trgovini

Sicer smo lepo število priložnostnih majic prodali tudi člani PD Mozirje. Kdor bi jo še želel, si jo lahko naroči v novi spletni trgovini ali v TIC Mozirje. Kmalu bodo na voljo tudi naglavni trakovi, ki jih podarja lokalno podjetje West Blue. S tiskom jih – tako kot tudi majice – opremijo v drugem lokalnem podjetju Print&More.

Idejni načrti za novo kočo lepo napredujejo

Predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik je zadovoljen tudi z napredkom dela gradbenega odbora. V sodelovanju s projektantsko ekipo pod vodstvom Darje Bezovnik Planovšek v zadnjih tednih usklajujejo podobo in razporeditev prostorov za novo Mozirsko kočo. “Morda ne bomo imeli dokončne verzije ravno konec marca, vsekakor pa jo bomo imeli v prvih dneh aprila. K temu nas vzpodbuja tudi ponujena pomoč s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Svetovali so nam prijavo na določene razpise, ki bodo kmalu odprti, pogoj za prijavo pa je, da imamo veljavno gradbeno dovoljenje. Verjamem, da nam bo uspelo,” pravi predsednik Goličnik, ki v prihodnjih dneh pričakuje tudi dovoljenje za rekonstrukcijo ceste od Alpskega vrta do koče, s katero bodo zmanjšali dovozni klanec do koče.

Zavarovalnica čaka zaključek kriminalistične preiskave

V zvezi z zavarovalno odškodnino še ni nič novega, saj kriminalistična preiskava še poteka. Šele ko bodo znani izsledki le-te, se bo zavarovalnica opredelila in določila višino odškodnine.

Pripravlja se serija kulturnih dogodkov

Odbor za zbiranje sredstev med drugim pripravlja serijo spletnih kulturnih dogodkov. Odzvalo se je že večje število glasbenikov, stand-up komedijantov in drugih umetnikov, ki bodo sodelovali. Več o tem bo znanega v sredini aprila.

Zbiranje sredstev z SMS donacijami (pošljite “MOZIRSKA5” na 1919) že poteka. Podatka o do sedaj zbranih sredstvih s tega naslova še ni, saj operaterji podatke o tem posredujejo le enkrat mesečno.

Medtem ko so nekateri župani in podjetniki pomoč ponudili samoiniciativno, se pripravljajo prošnje za donacije tudi za vse ostale. V aprilu bodo v PD Mozirje začeli s prošnjami za donacije naslavljati tudi župane Savinjsko-šaleške regije ter podjetnike.

Prostovoljci v nizkem štartu

Na spletni strani PD Mozirje se je prijavilo že več kot 50 prostovoljcev, ki so pripravljeni sodelovati v delovnih akcijah. Verjetno bodo na vrsto lahko prišli kmalu, saj bo potrebno urediti okolico zavetišča GRS, kjer bo začasna nadomestna lokacija za kočo. Tovrstna pomoč bo potrebna tudi pri ureditvi okolice nove dovozne ceste od Alpskega vrta do koče. Če bi še kdo želel pomagati, se lahko prijavi z izpolnitvijo obrazca na www.pdmozirje.si/kako-lahko-pomagam. Ko se pojavi potreba, prostovoljce povabimo k sodelovanju preko e-pošte ali telefona.

Pomagate lahko tudi tako:

Če želite tudi vi pomagati, všečkajte našo Facebook stran (ki ima trenutno že več kot 1.000 sledilcev). Povabite tudi svoje prijatelje, da jo všečkajo. Kako povabite? Če ste pri računalniku, takole, če pa imate v rokah mobilnik, takole.

Če se še niste, se kar zdaj prijavite na naše e-novice (klik tu), da boste med prvimi obveščeni o vseh novostih v zvezi z delovanjem društva. Med drugim bomo izbrani idejni načrt za novo Mozirsko kočo najprej predstavili ravno v e-novicah.